Hvad er LCHF

Hvad er LCHF?

LCHF er en forkortelse af Low Carb High Fat.

Det betyder, at du skal undgå fødevarer der indeholder mange kulhydrater – men sørge for at du får godt med naturlige fedtstoffer.

Lammeculotte, blåbær og valnødder
Kød, bær og nødder

Den ernæringsmæssige sammensætning af din kost kommer altså til at bestå af:

 • et lavere indhold af kulhydrater 
  et højt indhold af sunde fedtstoffer 
  et normalt indhold af proteiner

Hvad jeg spise på LCHF?

 • kød
 • fisk
 • æg
 • fjerkræ
 • fede mejeriprodukter som smør, fløde, feta, ost….
 • Sunde fedtstoffer
 • Som tommelfingerregel, grøntsager der vokser over jorden
 • frø og nødder
 • lidt bær
 • -indimellem lidt frugt, mørk chokolade eller et glas rødvin
Hvad må jeg spise når jeg spiser LCHF?
Grøntsager, ost og sundt fedtstof

Hvad skal jeg undgå at spise på LCHF?

 • hvidt sukker og kunstige sødemidler
 • brød
 • kartofler
 • pasta
 • ris
 • mad med mel
 • frugt
 • juice
 • mælk

Hvor meget må jeg spise og hvor ofte?

Det passer de fleste at spise 3 måltider om dagen (nogle går dog over til 2 måltider, når de er godt inde i livsstilen).

Du må kun spise når du er sulten, du skal stoppe med at spise, når du er mæt – så simpelt er det.

Det er altså en livsstil, hvor du ikke skal tælle kalorier og tænke på mad og kalorieregnskab hele dagen igennem, men i stedet lære at lytte til dig selv og mærke din krop. Er jeg sulten? Er jeg ikke sulten? -Og bare rolig, du finder hurtigt ud af, hvor meget fedt det mætter.

Spis kun når du er sulten
Stop med at spise, når du er mæt

Hvorfor skal jeg ikke spise så mange kulhydrater?

Der findes forskellige former for kulhydrater. Sukker, stivelse og fibre. Når du spiser LCHF, skal du undgå at spise sukker og stivelse men du må gerne spise masser af fibre, som der fex er i grøntsager. Spis endelig masser af grøntsager.

Hvad sker der, når jeg spiser sukker og stivelse?

Al den mad vi spiser påvirker blodukkeret. Når du spiser sukker og stivelse, så har det den effekt, at det får dit blodsukker til at stige hurtigt. Når dit blodsukker stiger så frigives der insulin. Insulinen skal hjælpe sukkeret væk fra blodbanen og videre ind i cellen. Insulinet tager også fedt med sig ind i cellen, det lagrer altså fedt – og det er jo ikke så heldigt, med mindre du er for tynd – altså….

Når insulinet så har transporteret alt sukkeret ind i cellen, så mærker du, at dit blodsukker begynder at falde igen. Du bliver træt og får lyst til mere sukker….

I en kost med meget sukker, vil du derfor ofte opleve, at du i løbet af en dag, mange gange, skifter imellem at være kvik og at være træt.

LCHF kosten holder dit blodsukker stabilt

LCHF kosten holder dit blodsukker stabilt. Når du har spist efter principperne i et stykke tid, så vil du opdage hvordan du begynder at føle dig jævnt frisk igennem hele dagen – du går nemlig ikke “sukkerkold” længere.

Fedtforbrænding

Når du holder dit blodsukker nede, ved at udelukke de “hurtige kulhydrater” fra din kost, så vil kroppens udskillelse af hormonet insulin blive holdt stabilt lavt. Til gengæld, så vil kroppen i stedet udskille hormonet glukagon, der får kroppen til at bruge af sine depoter (WIN!!).

Fedt mætter godt og i lang tid

Når du spiser en grov kost med meget af det sunde fedt, så opdager du også hurtigt, hvordan fedtet mætter dig – og det mætter i lang tid, som i modsætning til f.ex. en mager kost med mange kulhydrater, som vi spiste, inden vi blev introduceret til LCHF-kosten.

Jeg vil gerne tabe mig

De fleste, der begynder at spise efter LCHF principperne, gør det, fordi de gerne vil tabe sig. Trives du med livsstilen og er du reelt overvægtig, kan det nemlig være forholdsvist let for dig, at tabe dig. Mange bliver også hængende i livsstilen, efter de har tabt sig, fordi de hurtigt får øjne for hvilke andre fordele livsstilen har.

Flot flad mave med ro på

En anden fordel, som du måske vil lære at kende på LCHF er, at du får ro i maven. For har du normalt problemer med oppustet mave/luft i maven, så vil du hurtigt opdage, hvor befriende LCHF er for dig. For nu kommer der ro i maven. Desuden giver LCHF-kosten en bedre fordeling af kroppens fedtdepoter – fra æble til pæreform.

Sukkermonster gå væk!!!

Hvis du har haft en for stor sukkertrang – a la, du ikke kan lade skålen med matadormix være i fred, eller du liiiige må tage et stykke mere, af den der dødsyge wienersbrødsstang som din kollega har taget med på kontoret. Så vil du opdage, efter et par uger, eller måske en måned med LCHF kost, at den uimodståelige sukkertrang stille og roligt forsvinder.

Det er altså en ret fed ting, at blive sit sukkermonster kvit.
Helt uden lidelse, sult og afsavn at kunne sige:
 "nej tak, jeg har ikke lyst til kage" 
og virkelig mene det.

LCHF er et personlig valg

Det er en livsstil der adskiller sig fra de anbefalinger som sundhedsstyrelsen har udgivet, vi tror dog personligt på, at der er nye toner på vej, i deres anbefalinger. Uanset hvad, så er det et personligt valg, om du spiser den kulhydratrige kost, der pt. anbefales, eller spiser en LCHF kost, som vi gør det. Vi kan blot sige at vi voksne, i denne familie, vi er utrolig glade for LCHF, vi har tabt os, de par kilo vi havde for meget og har valgt at fortsætte med denne kost, som en livsstil, da vi befinder os godt på den. Vi kan som tilføjelse sige, at børnene spiser en kost, der nok ligger midt imellem de to kosttyper, de trives godt på det, og er sunde, raske og slanke.

Det er dit valg, hvad du gør. Det vi synes er vigtigst er, at du tager stilling til din sundhed og vælger det du trives bedst med.

Har du lyst til at prøve LCHF, så kan du muligvis være interesseret i at følge denne guide.

3 thoughts on “Hvad er LCHF

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *