Kylling i stegeso er en opskrift på en ret, der giver en saftig og rigtig lækker smagfuld kylling.
Dette er en simreret, vi altid hiver frem i efteråret, samtidigt med stegesoen. For os, er simremad noget, vi især hygger os med i efteråret og om vinteren, og her kommer stegesoen altså virkelig til sin ret.
Stegesoen er et genialt køkkenredskab. Her bliver kødets og grønsagernes smag og vitaminer bevaret, fordi dampen ikke får lov til at slippe ud, imens maden tilberedes. Navnlig, er den også genial, fordi du blot smækker madvarerne op i stegesoen, ind i ovnen i 1½ til 2 timer og vips vaps, så er der lækker lækker simremad på bordet.
Opskriften passer som udgangspunkt til 4-5 personer. Er der derudover et par børn, eller barnlige sjæle, så smider vi gerne en håndfuld ekstra kyllingelår med ned i Stegesoen.
Vi spiste retten sammen med en lækker broccolimos.
Til kyllingen
1 stor kylling (vi brugte en unghane) 2 små porrer, skåret i 3 cm stykker 1/4 knoldselleri i store grove tern 4 små skalotteløg, skrællede og skåret en gang over på midten 4 fed groft hakkede hvidløg evt. 250 g rosenkål, rensede evt. en håndfuld champignoner 100 g cherrytomater, halverede 1 økologisk citron, skåret i skiver 5 stilke timian eller frisk oregano 1-1½ dl oliven med sten ½ dl soltørrede tomater 3 laurbærblade 3 dl vand
Til saucen
1 spsk olivenolie 1 spsk tomatpuré 200 g flødeost salt, peber saft fra ½ citron lidt sødestof, vi brugte ½ tsk sukrin gold
Sådan gør du
Inden du går i gang, skal du først lægge din stegeso i blød i vand, husk både top og bund.
Læg alle grøntsager og krydderurter op i en skål, og vend det rundt et par gange.
Rens og parter kyllingen i 10 stykker. Krydrer herefter stykkerne med salt og peber.
Læg skiftevis kylling og grøntsager ned i stegesoen.
Hæld vandet over – læg låget på stegesoen.
Sæt stegesoen ind i en kold ovn (vigtigt!!), indstil ovnen på 175°.
Giv den ca 1½ time i ovnen.
Tjek herefter, om kyllingen er gennemstegt, ved at undersøge om kødsaften er klar, når du stikker i kødet.
Når kyllingen er færdigstegt, så går du igang med saucen.
Tag stegesoen ud af ovnen, hæld skyen over i en skål eller ned i en kande.
Tag en lille tykbundet gryde, svits tomatpuré i olivenolie.
Si skyen ned i saucen.
Pisk saucen igennem.
Lad saucen stå og koge ind.
Pisk flødeosten ned i saucen
Smag til med salt, peber, citronsaft og sukrin.
Hæld saucen tilbage i stegesoen, henover kyllingen.
Server
Tips og Tricks
Grøntsagerne du kommer i, kan du variere, efter smag, lyst og behag. Da vi gerne vil gøre retten så fattig på kulhydrater som muligt (Læs: LCHF) har vi valgt, ikke at komme rodfrugter med i denne ombæring. Er du derimod ikke bekymret for sukkerindholdet, så smut gerne en gulerod, en pastinak eller et par persillerødder med ned til de andre herligheder.
Vi har som regel både sauce og grønt til overs, når vi har spist. Vi gemmer resterne på køl, til dagen efter. Så steger vi et par kyllingebryster (i skiver), og lægger kødet ned i saucen, som vi genopvarmer. MUMS – gudespise til to dage :-)
Tak fordi du læste med :-)
2 thoughts on “Kylling i stegeso”