Nødderne har rigtig vundet indpas i det moderne køkken. Der ses ikke mange tv “helse-kokke” og eksperter samt salatopskrifter, i dag, uden at maden får et godt drys af nødder. Men hvordan er det lige, med nødder og LCHF?
Svaret er ja og nej eller med måde. For de indeholder en del kulhydrater, der gør, at de bør spises i mindre mængder, hvis livsstilen er med vægttab for øje. Desuden er der stor forskel på hvor gode de er, når vi ser på Omega 3-6 balancen.
Så min umiddelbare mening er, at det er rigtig fint, at du spiser lidt nødder og gerne af forskellig art, for at variere dit indtag. Da de hver især har forskellige mineraler, de har protein, fedtstof, nogle er fiberrige osv.
Den eneste nød, som jeg faktisk spiser dagligt, det er valnødden og til tider mandler. Det er ud fra et rent sundhedsmæssigt perspektiv. Resten er primært weekendmad, eller ved særlige lejligheder. Jeg ville dog aldrig undvære dem helt i min kost.
macadamianødder
Indeholder bare 6,5 g kulhydrat, det er kulhydratmæssigt en LCHF-venlig-nød, der er tæt på at være striks. Billig er den dog ikke. Så for mange, vil den nok mest blive tænkt ind, som en luxus madvare. Brug den både i det salte, som i det søde køkken. I det salte, fex i en salat eller i Thai-inspireret mad og i det søde køkken i både brød og kager.
Pekannødder
Har 4 g kulhydrat, den minder lidt om valnødden, men har en og blødere mildere smag. Vi bruger den både i desserter, som i salater og i det salte køkken.
Paranødder
Ligger også lavt, mht. kulhydrater, den er faktisk en af de nødder, som Dietdoctor anbefaler mht kulhydratindhold. Det er dog ikke en nød, der rigtig har fundet vej til vores køkken.
Valnødder
Indeholder 11 g kulhydrat. Det er den eneste af nødderne, der nogenlunde har et acceptabelt indhold af omega 6 i forhold til omega 3, så umiddelbart er det den sundeste af nødderne. Set med “fedtsyrebrillerne” på. Den har en let bitter smag, der gør at ikke alle bryder sig om den. Dens bitre smag kan dog begrænses, ved at udbløde valnødderne i koldt vand, i 6-12 timer. Tør dem herefter ved svag varme, i ovnen. Voila, nu smager de bare sødt.
Mandler
Indeholder 8 g kulhydrat i deres rå form. Det er en meget velsmagende nød, der passer både i desserter som i det salte køkken. Malede mandler/mandelmel er også meget populært at bruge, som erstatning for hvedemel i LCHF-køkkenet. Mandlen ses, som valnødden, også lovprist for mange forskellige sundhedsmæssige fordele.
Hasselnødder
Indeholder 17,6 g kulhydrater, dens omega 3-6 balance er IKKE til at prale af, så det er en nød, som vi sjældent spiser. Med undtagelse af, når vi skal lave de her himmelske chokoladekugler, for når tanken om dem går ind, går al forstand ud :-)
Hov, hvorfor står der ikke peanuts på listen?
Fordi peanuts eller jordnød, ikke er en nød, men derimod en bælgfrugt. Den har et kulhydratindhold omkring de 20 g, et stort indhold af omega 6 fedtsyrer (den fedtsyrer vi prøver at begrænse) og indeholder ingen Omega 3, så den hører faktisk ikke hjemme i LCHF-køkkenet. Du vil dog finde opskrifter på fex konfekt med peanutbutter på ingredienslisten. Begræns dit forbrug af peanuts, til kun at være en sjælden gang imellem.
Dette indlæg indeholder affiliate links, der giver os kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop.
Vi linker altid kun til produkter, som vi kan stå inde for.
One thought on “Nødder og LCHF”