Orientalske frikadeller med grøn tabouleh er en dejlig grøn ret, der til trods for sit eksotiske præg også er populær hos de mest kræsne i familien. (Læs: en krydret ret, der ikke er mere eksotisk end vi gør den til).
Taboulehen er fuld af gode vitaminer, mineraler og dejlig smag – og så er den fattig på de hurtige kulhydrater, der får dit blodsukker til hurtigt at stige.
Til frikadellerne har vi brugt halvt lam og halvt oksekød, det smager rigtig godt sammen. Du bruger selvfølgelig bare den slags hakkekød, som du foretrækker. Du kan med fordel blande to forskellige slags kød.
Vi har lavet fars til frikadellerne af 1 kg kød. Det er en pæn stor portion, så der burde i realiteten være kød nok til to dage, eller i det mindste til en håndfrikadelle eller to – til madpakkerne eller til et herligt mellemmåltid.
Skal det være ekstra lækkert, eller vil du gerne tilføje lidt mere fedtstof til retten, så kan du fx servere fetadip til.
Særligt for børnene
Børnene får indimellem naanbrød til, fordi de kort og godt, elsker naan-brød.
Retten er til 4 pers (+ frikadeller i overskud til madpakken)
Ingredienser
Orientalske Frikadeller
500 g hakket lam 500 g hakket oksekød 1/2 dl fløde 2 æg 100 g pinjekerner 2 dl hakket bredbladet persille 2 fed presset hvidløg 2 tsk spidskommen 1/2 tsk stødt kanel 1 hakket frisk chili 1 spsk salt friskkværnet peber Smagsneutral kokosolie til stegning
Tabouleh
1 lille broccoli 1/2 blomkål 1/2 agurk evt 2 små tomater 1 bundt fintskårnet koriander 1 dl hakket bredbladet persille 1/2 bundt hakket mynte Citronsaft af 1 citron 4-6 spsk god olivenolie salt og peber
Sådan gør du
Frikadeller:
Begynd med farsen.
Kom alle ingredienserne, undtagen kokosolien, i en røreskål og rør farsen rigtig godt igennem.
Vi bruger selv røremaskinen, med dejkrogen på.
Lad farsen hvile køligt, i 1/2 times tid.
(begynd på taboulleh’en i mellemtiden)
Når tiden er gået, kom godt med kokosolie på en varm stegepande.
Form frikadeller af farsen, steg dem på alle sider, til de netop er gennemstegte.
Anret de færdigstegte frikadeller på et fad. Server dem varme.
Tilbered sideløbende din tabouleh:
Rens blomkål og broccoli. Hak dem begge rigtig fint.
Fjern stilken fra tomaterne og skær dem ud, i små stykker ca 1×1 cm.
Hak persille, mynte og skær koriander i småstykker.
Skær agurken over på langs, fjern kernerne i midten (skrabes nemt ud med en ske).
Skær agurken i små tern på ca 1×1 cm.
Kom alt det grønne op i en skål/på et stort fad.
Bland citronsaft, olivenolie, salt og peber.
Fordel marinaden over det grønne.
Så er retten klar til servering.
Tips og tricks
Skal det være rigtig fint, så kan du pynte din tabouleh, med strimler af citronskrællen (forudsat at den er udsprøjtet). Vi plejer at bruge et kanellerjern til det.
Skær lange strimler af citronskræl med et kanellerjern
Korianderen er en sart krydderurt, der hurtigt mister sin aroma, så opbevar den for sig, køligt, i en lukket plasticpose, indtil du skal bruge den. Når den skal findeles, så kan du med fordel skære den, fremfor at hakke den, da den ellers mister lidt af sin gode smag.
Spiser du sensekost, så tæller retten her, primært for håndfuld 1,2 (taboulleh) og 3 (frikadeller). Du får en lille spiseskefuld fedtstof, hvis du vælger at tage 2 håndfulde taboulleh. Så tilfør gerne din portion ekstra fedtstof, ved at servere fetadip til. Husk på, at fedtstof hjælper dig til at holde dig mæt i lang tid.