Trinvis guide til LCHF – dag 9

Guide til LCHF kost

Kære læser

I dag skal det dreje sig om kulhydrater, om striks og liberal LCHF.

I sidste uge, fik du en basis indkøbsliste og et redskab, Frida, så du kunne få klarhed over kulhydratindholdet i diverse fødevarer.

Du blev introduceret til en basiskost, med max 5,0 g tilgængelige kulhydrater.

Heldigvis, var det bare din basis indkøbsseddel. For indimellem, eller måske hver dag, …for nogle, kan det godt lade sig gøre, at spise nogle fødevarer der ligger over 5,0 g kulhydrat.

Hov, nu skrev hun “for nogle” og “indimellem, eller måske hver dag” – hvad mener hun nu med det?

Spiser du LCHF, fordi du gerne vil tabe dig. Så er det sådan, at der er nogle, der kun kan tabe sig, hvis de spiser ganske få kulhydrater dagligt, fex. max 20 g. kulhydrater om dagen – det tal passer meget godt, med højest at spise madvarer med 5,0 g kulhydrat i, som du allerede er ved at blive bekendt med.

Andre, kan godt tabe sig på  LCHF, med betydeligt flere kulhydrater, fex 50 g. om dagen. Det er meget individuelt.

Hvordan det er for dig, det må du finde ud af, efterhånden som du lærer LCHF og din krops grænser og signaler at kende.

Striks og liberal:

En kost, hvor du kun spiser madvarer med max 5,0 g tilgængelige kulhydrater kaldes “Striks LCHF”.

En kost, hvor du tillader dig selv, at spise madvarer der har op til max 17 g tilgængelige kulhydrater, kaldes “liberal LCHF”Jo højere kulhydrat, jo mindre af den pågældende madvare, kan du indtage. Dog kun så længe du husker, at hovedparten af dine madvarer fortsat ligger under de 5,0 g.

De liberale madvarer er typisk: Nødder, kerner, frø og bær. Det kan også være frugt i helt små mængder – og kun en gang imellem og rodfrugter i begrænsede mængder.

Blodsukkerpåvirkning:

Når jeg spiser liberal LCHF, så kan jeg indimellem godt mærke, at jeg får blodsukkerpåvirkning. Det mærker jeg ved, at jeg lige pludselig får lyst til at spise alt hvad der er sødt omkring mig – og det er her, at det virkelig kræver, at jeg tager mig sammen, og lader de sukkerholdige fødevarer være. Men det er svært, skal jeg hilse at sige! Se der en situation, som du helst ikke skal ud i, i hvert fald i de første 3 måneder, du er på LCHF. Derfor, er det en god ide, at du lærer hvor din grænse går, så du kan sørge for, ikke at komme i nærheden af den. For gør du det, så er risikoen for at du hopper i sukkerfælden meget stor.

Min grænse ligger nok omkring de 9 g kulhydrater i en madvare, for hvornår, jeg kan mærke påvirkningen. Derfor er bær (der ligger omkring 6-9 g kulhydrat) det sødeste jeg byder mig selv. Men er er også helt ok, for der er masser af rigtig god mad, som jeg kan lave og leve af, der ligger under de 9 g tilgængelige kulhydrater.

Hvor din grænse ligger, det er noget du selv må finde ud af, ved at mærke efter!

Dagens opgave:

Du må gerne, begynde at udforske og spise lidt liberale madvarer, som nødder, frø, kerner og bær. Men du skal være meget opmærksom på, om det giver dig en mærkbar blodsukkerpåvirkning. Vækker det dit sukkermonster? – Så lad det ligge, i mindst en uges tid mere før du prøver igen. For du er alt for sårbar, her i begyndelsen, hvor din krop endnu ikke har vænnet sig til at køre på fedtmotoren.

Rigtig god fornøjelse

Kærlig hilsen
SundeFristelser

Prøv fex. denne opskrift.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *