Hvilke fedtstoffer er sunde?

LCHF køkken

Hvilke fedtstoffer er sunde?

Er det spørgsmål, der ofte melder sig på, når vi taler om LCHF. “Hvilke fedtstoffer er sunde?”, er jo også et meget naturligt spørgsmål, eftersom vi spiser pænt meget med fedtstof i denne kost. Derfor har vi lavet denne lille guide, hvor vi fortæller lidt om de fedtstoffer, vi har i vores LCHF-køkken, og vores holdning til hvilke fedtstoffer der er sunde for os.

Hvad skal jeg vide om LCHF og fedtstoffer?

Når vi spiser LCHF, så betyder det bl.a., at en højere andel af vores næringsstofindtag kommer fra fedtstof.

Det er bestemt ikke ligegyldigt hvilken form for fedt du vælger at spise.

Det er vigtigt, at vi vælger vores fedtstoffer med omhu. 

Helt overordnet, så er det vigtigt, at spise fedtstoffer, der giver din krop en god Omega 3 – 6 balance. Disse fedtstoffer er essentielle fedtsyrer, hvilket blot betyder, at kroppen ikke selv kan danne dem.

I Danmark har det vist sig, at vi generelt får alt alt for mange omega 6 fedtsyrer og alt for få omega 3 fedtsyrer, igennem den kost vi spiser. Vi har således ikke den rigtige Omega 3 – 6 balance.

Omega 6 får du bl.a fra fastfood, præfabrikeret mad, plantemargariner og planteolier som f.eks. solsikkekerne, tidsel, majs-og vindruekerneolie. Disse olier prøver vi at undgå!!

Jeg vil vise dig, hvilke fedtstoffer vi bruger i vores køkken.

  1. Vi bruger økologisk jomfru kokosolie (med og uden smag)     Køb din smagsneutrale kokosolie her
  2. Økologisk smør og klaret smør
  3. Økologisk jomfru olivenolie
  4. …og så tager vi fiskeolie som kosttilskud   Vi bruger ofte denne her
  1. Kokosolie

Kokosolien er en sund olie og er helt klart førstevalget i vores køkken. Både den smagsneutrale som den med en dejlig mild rund smag af kokos.
Den har et smeltepunkt omkring de 25° og er derfor fast når du opbevarer den i køleskabet og blød eller flydende, når den står på køkkenbordet.
Den tåler opvarmning til høje temperaturer, uden at danne transfedtsyrer, så det er oplagt at stege din mad i den smagsneutrale kokosolie. Den med smag, smager fex godt i konfekt og i thaiinspireret madlavning.

Kokosolien er kendt for sine mange gode egenskaber. Den egenskab, der i første omgang fik os til at forelske os i den er, at den øger forbrændingen – WIN!!!! :-)
Herudover så er den bl.a. også kendt for at:

  • Støtte fordøjelsen
  • støtte immunforsvaret
  • støtte bevarelsen af en spændstig hud (hørte I det, piger?)

Køb den koldpressede økologiske jomfru kokosolie.

Brug aldrig palmin!

2.  Økologisk smør

Vi vælger at bruge smør, som en del af vores foretrukne fedtstoffer. Vi vælger selv, at købe den økologiske udgave, idet animalsk fedt fra græsfodrede dyr, har vist sig, at indeholde en større mængde omega-3 fedtsyrer, end den fra de dyr, der ikke er fodret med græs. Der er selvfølgelig også noget dyrevelfærd i det. Men sundhedsmæssigt, så drejer det sig helt basalt om, hvad dyret har fået at spise, for at dets fedt indeholder flere omega3 fedtsyrer, og færre omega6 fedtsyrer.
Brug smør/klaret smør til stegning, da den tåler de høje temperaturer.

3.  Økologisk jomfru olivenolie

Den økologiske jomfru olienolie er den sunde af planteolierne. Den består primært af oliesyrer, en stabil enkeltumættet fedtsyre. Den er også rig på antioxidanter. Man tror, at den er god imod åreforkalkning og den er god for helbredet. Den tåler svag opvarmning, men den er ikke temperaturstabil til stegning! Brug den i salater og i råkoster og som dressing. Overdriv dog ikke, da de lange kæder i dens fedtsyrer er med til at lagre fedt.

4. Fiskeolie

Fiskeolien, er et kosttilskud, og hører egentlig ikke hjemme, her i dette indlæg. MEN, det er dog i dette kosttilskud, at vi får rigtig meget af den gode Omega3 fedtsyre. Så i forhold til Omega 3-6 balancen, så synes vi, at den er vigtig at nævne.

Andre sunde olier: (kerne- og nøddeolier)

Brug dem over dine salater.

Rapsolien –  er sådan en grå-zone olie, som vi i LCHF-kredse er lidt uenige om, er god for os. Men faktum er, at laver du selv din mayonaise, så bliver den altså bedst, når du bruger den økologiske rapsolie. Begræns dit forbrug af denne olie, kun til mayonaise.

Hvad vi ikke vil have i vores køkken ?:

Plantemargariner, majs- solsikke- vindrue- tidselolie, soyaolie og palmin.

Dette indlæg indeholder affiliate links, der giver os kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop.
Vi linker altid kun til produkter, som vi selv har brugt og kan stå inde for.

4 thoughts on “Hvilke fedtstoffer er sunde?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *