Andebryst med grønkålssalat

Andebryst på grønkålssalat

Andebryst med grønkålssalat, toppet op af en lækker estragon-senneps vinaigrette. Uhm!

Der blev helt stille, da vi serverede herligheden for familien. Selvom vi kun var i begyndelsen af november, mere præcist lige omkring Mortens Aften. Da vi smagte den første bid, fik vi den der følelse af jul og julefred og vi forestillede os den hvideste julesne, der bare dalede ned, fnug for fnug, og kun efterlod stilhed og skønhed.

Vores kærlighed til mad er stor, og vi beruses altid lidt, når vores eksperimenter, med nye opskrifter, bare sidder – lige i skabet, ved første afprøvning, som det her.

Andebryst er et stykke kød, der har rigtig meget smag, duft og kraft – og så er det meget let at tilberede.

Vi valgte grønkålen til, fordi det er en af årstidens skønne sunde og velsmagende mirakler, der stolt står knejsende på marken, i selv sne og frost. Den er fuld af fibre, antioxidanter, vitaminer og mineraler.
Grønkål der er helt fintsnittet, kan sagtens spises råt, som i opskriften her.

Flankeret af rosenkålen, der desværre, for mange af os, giver os dårlige barndomsminder. Fordi den simpelthen ikke blev ordentligt og nænsomt tilberedt.
Korrekt tilberedt, er det den dejligste lille mundfuld, fuld af god smag og sundhed.

Tilsammen med pekannødder og blåbær, synes vi, at måltidet var en himmerigsmundfuld.

Andebryst på grønkålsbund
Andebryst med grønkålssalat estragon- senneps vinaigrette og her med blomkålsmos til.

Vi serverede retten sammen med en blomkålsmos med masser af flødeost i, det er dog bestemt ikke nødvendigt med mos til retten. Vi lavede faktisk mosen, for børnenes skyld, fordi vi var lidt usikre på, om de ville bryde sig om den rå grønkål…

De tog faktisk det med kålen rigtig rigtig pænt. Måske fordi blåbærrene og pekannødderne søder salaten, så grønkålens lidt hårde kant, forsvinder. Måske også fordi, at estragon dressingen minder lidt om bearnaise (?). Men vi må også sige, at blomkålsmosen, den kørte de til gengæld ned, med fuld fart på, i store mængder :-)

Retten er til 4 personer.

Ingredienser:

And

7-800 g andebryst, vi brugte to Berberi andebryster
rosmarin
havsalt og friskkværnet peber

Grøn bund

6 stilke grønkål
et par håndfulde fin grøn salat, vi brugte lolo bionde
500 g rosenkål
25 g smør
100 g blåbær
60 g pekannødder

Vinaigrette

1 dl ekstra jomfruolivenolie
1 spsk dijonsennep
3 spsk æblecidereddike
1 spsk yaconsirup (eller honning for de sukkerglade)
2 tsk hakket estragon
salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

Anden

Rids skindet på andebrystet, i to retninger, på kryds og tværs.
Du skal ridse helt igennem skindet, men ikke i kødet.
Gnid begge sider med salt, peber og rosmarin.

Gnid kødet på begge sider, med salt, peber og rosmarin.
Gnid kødet på begge sider, med salt, peber og rosmarin.

Vælger du at grille kødet, som vi gjorde, så giv dem omkring 10 minutter på hver side.

Vælger du at pandestege dem, så læg dem på en kold pande, med skindsiden nedad. Fedtet smelter stille og roligt. Når der er kommet gang i stegningen, så steger du dem ca. 8 min på hver side. Skindet skal have en gylden stegeskorpe, når de er færdigstegte.

Lad kødet hvile i 8-10 minutter, før du skærer det i skiver og anretter.

Imens kødet steger, kan du lave den grønne bund og vinaigreten.

Den grønne bund

Rens grønkålen grundigt. Skær den fri fra grønkålsstænglerne, du skal kun bruge grønkålen.
Hak den meget fint.
Skyl salaten og riv den i mindre stykker.
Anret salat og grønkål på et fad.

Ris nødderne let på en tør pande, pas på de ikke branker.

Tag de 4 yderste blade af hvert lille rosenkål
Skyl dem grundigt. Skær dem i kvarte.
Steg dem kortvarig i smør, på en pande, ved høj varme, indtil de er gyldne.

Grønkål, ristede pekannødder og smørristet rosenkål.
Grønkål, ristede pekannødder og smørristet rosenkål.

Skyl blåbærrene. Fordel dem ovenpå grønkålen

Anret kødet på grønkålen, fordel ligeledes rosenkål, og nødder ovenpå grønkålen.

Vinaigretten

Ingredienserne piskes eller shakes sammen,
smag til med salt og peber

Server

Tips og Tricks

Er du ikke til rå grønkål, kan du lige vende den, kortvarigt på panden, med en lille smule fedtstof.

Pekannødder kan udskiftes med andre nødder efter behag og smag.

Spiser du sensekost, så tæller det grønne for håndfuld 1-2, and for håndfuld 3, doser selv mængden af dressing og pekannødder på din egen portion – spiseskefuld 1-3. Der er for få blåbær i retten, til at de rigtigt tæller for noget.

2 thoughts on “Andebryst med grønkålssalat

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *